Η γλώσσα σου είναι πανέμορφη

Όχι μόνο εύηχη και πλούσια, αλλά και το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο βάζεις τον γιο σου και εμάς που τυγχάνει να είμαστε κοντά είναι υπέροχο, γεμάτο λεπτές, μαγευτικές ευαισθησίες.

Τα δικά μου Ελληνικά είναι σκουριασμένα, και όχι μόνο αυτό: μου ήταν σημαντικό (ακτιβιστικό ακόμα) να αναπτύξω τρόπο διδασκαλίας στην Κυπριακή διάλεκτο, με αποδοχή των ελλείψεων και προσμείξεων της για χάρη μιας πολιτικής αμεσότητας: οι φοιτητές μου οποιο ιδίωμα ή και γλώσσα θέλουν ας χρησιμοποιήσουν, φτάνει να εκφραστούν. Φτάνει να αρχίσουν να βρίσκουν ένα δικό τους τρόπο. Τους είναι τόσο δύσκολο (της γενιάς των κινητών τηλεφώνων και των apps, των fake news και της μασημένης εκμεταλλευτικής πληροφορίας) που η διδακτική μέθοδος μου γύρω από την οπτική κουλτούρα ειναι να παραδειγματίζω ένα γλωσσικά μη-ενοχικό αναλυτικό σίφουνα: να καλλιεργώ τρόπους ουσιώδους ανταπόκρισης και εντατικής επεξεργασίας, όσο σφαιρικά μπορώ προς ότι βρω μπροστά μου, με ότι εργαλεία έχω διαθέσιμα.
Συνειδητοποιώ μέσα από τις συναντήσεις μας πως αυτή η προσέγγιση είναι για να αντιμετώπισει τη γλωσσική ανασφάλεια και φτώχια νεαρών ατόμων τα οποία έχουν αποξενωθει, μέσω εκπαιδευτικών παρατράγουδων, από το μητρικό τους ιδίωμα και τα εκφραστικά τους ένστικτα. Αλλά ίσως μπορώ / πρέπει να κάνω κάτι καλύτερο για το παιδί μου και τα παιδιά που έρχονται στο Είμαστε. Ας μην επέλθει τέτοια αποξένωση, ας υπάρξει καλύτερη σχέση με τη γλώσσα από την αρχή.

1 thought on “Η γλώσσα σου είναι πανέμορφη”

  1. Το σημαντικό είναι η έκφραση σε οποιαδήποτε γλώσσα και με την τριβή με τη γλώσσα θα επέλθει και ευγλωττία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s